10 tips om snel een burn-out te krijgen
Leen de Bruyne
Disclaimer: deze column valt niet in de categorie ‘wees eens vaker lief voor jezelf’, maar is een liefdevolle provocatie om je wakker te schudden en je levensstijl ingrijpend te veranderen. Ik zou dit stuk niet durven schrijven als ik uit eigen ervaring niet wist hoe verschrikkelijk vervelend een burn-out is.
Het krijgen van een burn-out is nogal in. Maar liefst 16% van alle werkende Nederlanders ervaart burn-out klachten. Misschien behoor jij tot die 84% die nergens last van heeft en denk je stiekem wel eens: dat wil ik ook wel! Maandenlang vrij, gratis coaching en diverse andere ‘voordelen’. Wel, bij deze ontvang je 10 tips om ook een snelle en stevige burn-out te krijgen. Het is net vakantie geweest, dus alle reden te gaan voor een nieuw jaar vol met stress.
Goed, hier komen ze.
- Blijf er diep van overtuigd dat je alles kan wat je maar wilt. Precies zoals je ouders, je Montessori school en je plank vol met zelfhulpboeken je altijd verteld hebben. Je leven is een project en jij bent in charge als middelpunt van het universum. Maybe you can do anything, but you certainly can’t do everything.
- Zorg dat je nooit iets mist. Geef FOMO (= fear of missing out) een hele nieuwe betekenis. Work hard, play hard. Blijf in beweging, reis veel, vlieg veel, zorg dat je nooit oog in oog komt met je innerlijke leegte. Je weet dan zeker dat je niks mist. Hooguit het leven zelf misschien..
- Neem vooral geen tijd om de dag rustig te verwerken. Gebruik Netflix om lekker te ontspannen. Niets beter voor de geest dan een vers aantal doden, schietpartijen en drugsbaronnen om je geest even tot rust te laten komen na een lange dag. Dat je opa na het eten nog wat houtjes ging hakken voor de kachel en daarna bij die zieke buurman op de koffie ging lijkt wel heel lang geleden toch?
- Slapen is voor watjes. Je kan ook leven op dubbele espresso’s en adrenaline. Blijf continue ‘aan’. Prop gewoon wat extra yoga en vegan health shakes in je dag, dan komt het allemaal goed.
- Je telefoon is je vriend. Geef hem minimaal 220x aandacht per dag, zodat je de gemiddeldes niet negatief beïnvloedt. Neem het apparaat mee naar bed en naar de wc. Verlies hem geen moment uit het oog. Jij bent immers een digital native (of nomad, of weet-ik-veel). Een vers geëvolueerd mensensoort dat veel hogere niveaus van prikkels kan verwerken en kan omzetten in productiviteit.
- Blijf checken. Zet vol in op controle. Controleer alles. Je werk, je gevoel, je partner, je sales dashboard, wat er maar te controleren valt. Hou je brein continue actief en put je zenuwstelsel uit tot het niveau dat het geen prikkel meer verdragen kan. Je weet dan pas zeker dat je alles gegeven hebt en je rustig in kan storten.
- Ga niet voor een stabiele (en zeker niet voor een langdurige) relatie, waarin je eerlijke feedback krijgt over je gedrag en een veilige plek hebt om je te ontwikkelen als mens. Kies liever voor Netflix en chill, voor scharrels en pre-la’s. Zie het leven als een groot sollicitatiegesprek. Vier de vrijheid en bovenal: volg gewoon lekker je gevoel.
- Kies voortdurend voor lekker boven geluk. De korte boven de lange termijn. Je bent je brein volgens de laatste mode in de wetenschap. Je kan er niks aan doen dat je een matig doorontwikkeld zoogdier bent, dat de hele dag opzoek is naar nieuwe dopamine shots.
- Maak sowieso geen echte keuzes. Waarom zou je jezelf verantwoordelijk maken voor iets, terwijl je ook gewoon lekker in de slachtofferrol kan gaan zitten. Laat je energie weglekken door keuzestress, quarter life crises en dertigerdilemma’s. Want stel je voor dat je iets kiest en het zou niet lukken.. Onverteerbaar toch?!
- En als laatste: wees lief voor jezelf. Ga negatieve gevoelens structureel uit de weg. Jij bent immers volledig in balans. Voorzover je toch iets vervelends ervaart: projecteer dat lekker op iemand anders. Mocht je niemand weten: je werkgever is altijd beschikbaar voor deze rol!
Volg deze tips en je burn-out is in no-time een feit. Zoek alvast iemand die je de schuld kan geven en zet wat duizendjes opzij voor alle therapie, coaching en yoga-retreats die je straks nodig zult hebben om er weer bovenop te komen.
Als verlate exponent van de protestgeneratie ben je uiteraard overal tegen. Daarom vermoed ik dat je mijn tips zult lezen en precies het tegenovergestelde zult gaan doen. En daar ben ik dan weer niet per se op tegen.
Succes ermee!
Over de auteur
Leen de Bruyne is ondernemer en adviseur en als lid van de Raad van Advies betrokken bij RotterdamRijker.