Rijker Leven met Kristiaan Versteeg
Julia Schipper
“Door mijn leven heen ben ik al vaker op ‘gedachtenavontuur’ geweest, omdat ik het dan weer had gehad met een bepaalde zienswijze.” Kristiaan Versteeg is productmanager bij MKB Brandstof en is gepassioneerd over duurzaamheid, wat hij combineert met business en technologie.
Wat is de zin van jouw leven?
“Het leveren van een waardevolle bijdrage. Dat is denk ik de makkelijkste manier om het te verwoorden. Het gaat dan niet alleen om het leveren van een bijdrage aan de maatschappij, want dat is voor mij als persoon te beperkt. Het leveren van een bijdrage aan de wereld is een betere omschrijving.”
"Naarmate je ouder wordt, heb je de mogelijkheid om meer diepgaande relaties op te bouwen. Dat moet je echter wel willen, het komt niet vanzelf."
Is dat een vraag die jou veel bezighoudt?
“Door de tijd heen is het een vraag waar ik constant mee bezig ben. Ik vind het namelijk belangrijk dat ik met betekenis leef. Het kan ook vermoeiend zijn om je constant af te vragen wat zingeving voor je is, dus ik vind het ook positief om een periode vast te houden aan een perspectief. Als je volwassen wordt, krijg je meer ruimte om je zingeving te ontdekken. Naarmate je ouder wordt, heb je namelijk de mogelijkheid om meer diepgaandere relaties op te bouwen met mensen. Dat moet je echter wel willen, het komt niet vanzelf. Vooral tijdens je studententijd heb je hier veel ruimte voor.”
Je zei eerder dat zingeving het leveren van een waardevolle bijdrage aan de wereld is. Hoe geef je dat op dit moment vorm?
“Een waardevolle bijdrage leveren is megabreed. Ik ben pragmatisch, dus ik houd ervan om mijn bijdrage zo concreet mogelijk te maken. Ik werk nog steeds in duurzaamheid, op dit moment bij MKB Brandstof. Dat klinkt als een fossiel bedrijf, maar op dit moment maken ze een transitie naar duurzaamheid waar ik aan meewerk. Zij hebben zo’n 50.000 ondernemers als klant en als ze die ondernemers kunnen helpen om duurzamer hun business te runnen, dan heeft dat zeker impact.”
Vind je dat ieder mens een waardevolle bijdrage moet leveren?
“Ik hecht aan het idee van verantwoordelijkheid. Ik denk niet dat het zo zwart-wit is dat je wel of niet bijdraagt, maar ik vind het belangrijk dat iemand in ieder geval geen negatieve bijdrage levert. Ieder mens heeft andere talenten en een andere belastbaarheid, dus het is prima dat iedereen een eigen positie inneemt. Wel vind ik dat mensen een verantwoordelijkheid hebben wat betreft hun intenties.”
Is jouw gedachte over het leveren van een bijdrage iets wat je van huis uit hebt meegekregen of heb je dat bewustzijn zelf ontwikkeld?
“Dingen zijn natuurlijk altijd een mix van nature en nurture, maar ik denk zeker wel dat ik dat deels meegekregen. Ik ben christelijk opgevoed, wat natuurlijk doorwerkt in je gedachtegoed. Die opvoeding zorgt ervoor dat je sneller bepaalde gesprekken over zingeving hebt. Aan de andere kant is het ook een stuk persoonlijkheid. Ik ben altijd al een nieuwsgierig persoon geweest die veel nadacht.”
Is het christelijk geloof nog steeds belangrijk voor je?
“Dat geloof is nog steeds heel belangrijk voor me, maar wel op een andere manier. Ik merk op dat het geloof abstracter voor me is geworden dan voorheen. In mijn studententijd heb ik veel aan het geloof gehad en droeg ik overtuigd het label ‘christen’. Zo voel ik me nu nog steeds wel, maar ook weer niet. In het leven en de wereld zie ik veel betekenis en ik ga niet uit van dat alles ‘toevallig’ gebeurt. Ik ben echter iets terughoudender om mezelf heel concreet ‘christelijk’ te labelen, maar ik ben dan ook weer allesbehalve een atheïst. Het grappige is dat ik alle principes wel heel goed vind, christelijk leven is een goede manier om je leven vorm te geven. Ik ga ook nog iedere week naar de kerk, maar dat sluit niet uit dat ik graag een open vizier houd.”
Wat bedoel je met het abstracter worden van het geloof?
“Als persoon vind ik het interessant om met een brede blik naar het universum te kijken. Wie weet keer ik ook weer terug naar het christendom en kan ik mezelf duidelijk christelijk noemen. Op dit moment zou ik het jammer vinden om het zo concreet te labelen omdat ik dan bepaalde dingen uitsluit. Als je iets kiest, dan kies je namelijk ook weer ergens niet voor.”
Ik denk dat veel mensen wel behoefte hebben aan zekerheid, dus dat het spannend kan zijn om op een alternatieve manier na te denken. Maar ik ervaar dat niet zo sterk.
Is het voor jou een lastige stap geweest om op een andere manier naar geloven te kijken?
“Het grappige is dat dat dus wel meevalt. Door mijn leven heen ben ik al vaker op ‘gedachtenavontuur’ geweest, omdat ik het dan weer had gehad met een bepaalde zienswijze. In mijn studententijd kwam ik in aanraking met een andere manier van geloven, maar toen ik ging werken heb ik weer een andere afslag genomen. Ik ben het dus wel gewend om af te wijken. Ik denk dat veel mensen wel behoefte hebben aan zekerheid, dus dat het spannend kan zijn om op een alternatieve manier na te denken. Maar ik ervaar dat niet zo sterk. Ik vind het vooral erg interessant en ben er comfortabel mee om op ontdekking te zijn.”
Wanneer heb je voor jouw gevoel een volledig zinvol leven?
“Aan het begin vertelde ik dat ik graag iets wil bijdragen aan de wereld. Dat is mooi en kan ik ook lang doen, maar het is ook erg belangrijk om voldoende aan jezelf te denken en aan de mensen om je heen. Een optimaal zinvol leven is het vinden van de perfecte balans tussen deze twee zaken. Dat je én iets kan betekenen voor de wereld om je heen én ook nog goed voor jezelf kan zorgen. Ik ben niet iemand die overal ja op zegt, want ik vind het belangrijk om voldoende rust te hebben en genoeg aandacht te hebben voor de mensen om me heen. Natuurlijk wijk je daar weleens vanaf, wat niet erg is, maar over het algemeen moet je in balans blijven.”
In hoeverre lukt het jou om deze balans te houden?
“Best wel goed de afgelopen tijd, maar dat heb ik wel moeten leren. Ik ben erg enthousiast en een paar jaar geleden liep ik daar erg tegenaan. Ik had toen een jaar waarin ik bezig was met mijn master, een parttime baan, het opzetten van een onderneming, de studentenvereniging en het organiseren van mijn bruiloft. Toen bereikte ik het punt dat het too much werd. Ik kreeg last van oorsuizen en het werd me langzamerhand duidelijk dat ik te ver was gegaan. Maandenlang heb ik rustig aan moeten doen en langzaamaan vlakte het weer af. Dat was een harde les voor me. Achteraf ben ik daar heel dankbaar voor geweest, want het helpt me om nu beter de balans te bewaren.
Heb je dan nu voor jezelf grenzen gesteld?
“In je studententijd ben je met veel verschillende dingen bezig, wat het lastig maakt om het overzicht te houden. Nu is het wat makkelijker om de grens te houden, omdat ik fulltime werk en daarnaast wat kleine dingen heb. Er is altijd werk te doen, dus in die zin probeer ik wel grens te houden. Ik werk fulltime op 40 uur en daar ga ik geen 60 uur van maken. Maximaal 45 uur, maar dan is het weer goed geweest.”
Wat zijn op dit moment jouw wensen en dromen?
“Hopelijk heb ik nog heel veel jaren, want ik heb nog heel wat dromen voor de toekomst. Ik denk dat alles onder de noemer ‘vrijheid’ valt. Ik werk hard om financieel vrijer te worden, zodat mijn vrouw en ik daarna meer ruimte hebben om te doen wat we willen. Andere doelen zijn om nog meer plekken van de wereld te zien, op termijn een eigen huis kopen en een gezin starten. Dat zijn wat langere termijn doelen waar ik naartoe werk. Voor de korte termijn hopen we deze zomer naar Amerika te gaan. Een neef van me is daar naartoe verhuisd, dus die kunnen we dan bezoeken en zo direct wat van het land zien. Dat lijkt me een ideale combinatie.”
Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Veelal uit mensen. Ik lees veel boeken, maar ik vind mensen nog interessanter. Welke mensen dat dan zijn ligt aan waar ik naar kijk voor inspiratie. Als ik kijk naar vooruitgang, ontwikkeling en duurzaamheid, dan kijk ik veel naar Elon Musk van Tesla, maar als ik kijk naar het doen van iets goeds en waardevols, dan kijk ik naar Tim Hofman met zijn BOOS-programma. Het is net waar ik inspiratie voor nodig heb. Al met al heb ik veel personen waar ik mijn inspiratie uithaal.”
In de serie ‘Rijker leven met ..’ komt iedere keer een young professional aan het woord. We spreken over zingeving, inspiratie en dromen.