Rijker Leven met Leon Zondervan

Julia Schipper

“Niemand wordt zomaar gelukkig van een boek lezen, je moet je er echt in oefenen.” Leon Zondervan (33) heeft zijn eigen architectenbureau en is al sinds zijn puberteit bezig met zelfontwikkeling.

Wat is de zin van jouw leven?

“Gelovig ben ik niet, ik zie mezelf als agnost. De zin van het leven is daarom lastiger te vinden. Daarnaast ben ik ook een existentialist, in de zin van dat het leven doelloos is. Dat betekent echter niet dat je geen zinvol gevoel kan hebben. Ik wil dan ook zeker dingen doen die me dat gevoel geven. Voor mij is dat verbinden met mensen om me heen en persoonlijke groei. Ik vind het heel leuk om spannende projecten op te pakken en ermee te puzzelen.”

"Mijn doel is dat mensen uiteindelijk niet alleen in een mooi huis wonen, maar dat ze het proces er naartoe ook als plezierig ervaren."

Hoe geef je die zingeving op dit moment vorm?
“In mijn werk als architect ben ik altijd gericht op mijn klanten. Dienstbaarheid en groei komen samen in mijn werk. Dit is altijd anders en ik moet me constant ontwikkelen. Mijn doel is dat mensen uiteindelijk niet alleen in een mooi huis wonen, maar dat ze het proces er naartoe ook als plezierig ervaren. Hiervoor moet ik soms nadenken over creatieve oplossingen, waar mijn klanten door verrast worden. Daar word ik ook weer enthousiast van. Veel elementen van mijn zingeving komen dan ook samen in mijn werk.”

Een doelloos leven, dat klinkt erg leeg.

“Ik denk ook dat het leeg is. Het leven is natuurlijk heel rijk en het is de kunst om te focussen op het hier en nu en de mensen om je heen. Zolang je hier bent, kun je er iets moois van maken.”

Ben je ook op die manier opgevoed?
“Ik ben katholiek opgevoed, als kind ging ik iedere zondag naar de kerk. M’n broer, zus en ik zijn op den duur ongelovig geworden. Dit is een proces geweest van een aantal jaar, waarbij ik steeds meer uitgesproken werd over het feit dat ik het niet eens was met de kerk. Dat vond plaats in de periode dat de kerken leegliepen, daar hoorde mijn gezin dus ook bij. Mijn vriendin is wel gelovig, dus ik krijg nog steeds veel mee van het geloof.”

Je bent veel bezig met persoonlijke groei, is dat allang een thema voor jou?
“Daar ben ik al mee bezig vanaf het moment dat ik puber was. Ik ben ooit een typisch boek tegengekomen wat ging over zelfliefde. Dat vond ik zo mooi en ik leerde er heel veel van. Ik ontdekte toen dat er veel qua geluk en jezelf goed voelen ook uit jezelf komt. Dit is in principe onafhankelijk van je omstandigheden. Door persoonlijk te groeien, op welke manier dan ook, kun je je beter gaan voelen.”

Naast het lezen van boeken, wat doe jij nog meer aan persoonlijke ontwikkeling?
“Laatst heb ik voor een cursus persoonlijke ontwikkeling deelgenomen aan een groep met een coach. Deze cursus was vooral gericht op persoonlijke ontwikkeling van ondernemers, maar alsnog enorm waardevol. Het is heel krachtig om met mensen samen te komen om te praten over groei. Naast deze cursus is persoonlijke ontwikkeling een thema waar ik het veel over heb met vrienden.”

Kan iedereen zijn eigen geluk vinden?
“Je moet daar jezelf in trainen, 100 procent. Niemand wordt zomaar gelukkig van een boek lezen, maar je moet je er echt in oefenen. Of dat nou is door mediteren, het doen van affirmaties of het plannen met een coach.”

Je moet jezelf dus oefenen in het gelukkig zijn?
“Inderdaad. Als je je lichaam traint, dan voelt je lichaam daarna goed. Ik denk dat dat met je brein en je denken ook zo is. Op het moment dat je je gedachten traint, krijg je er meer controle over.”

Hoe train jij jouw geluk?
“Als ik met zo’n groep ondernemers met een coach zit, krijg ik eigenlijk een spiegel voor. Dat heb ik echt nodig omdat ik dan gestimuleerd word om actie te ondernemen. Wat mij ook altijd heeft geholpen zijn affirmaties. Dat is eigenlijk gewoon tegen jezelf praten. We zeggen namelijk over het algemeen veel negatieve dingen tegen onszelf, terwijl het juist heel mooi is om positieve dingen te zeggen. Vooral in periodes waar ik veel negatieve gedachten heb of waar ik mij teveel fixeer op een probleem, kan het me een nieuw perspectief geven.”

“Ik was totaal niet bekend met het concept ‘van jezelf houden’. Ik wist niet dat je dat gewoon kon doen zonder voorwaarden.”

Wat zijn jouw affirmaties?
“Iedereen heeft weleens een negatieve dag die je kan overweldigen. Als ik zo’n moment heb ga ik zitten en schrijf ik die gedachten op totdat ik een hele lijst heb. Je bent het hopelijk niet eens met de gedachten die je opschrijft, maar je hoort ze wel in je hoofd. Vervolgens maak ik nog een lijstje en draai ik alle negatieve gedachten om. Dan zijn al die gedachten opeens positieve gedachten. Vervolgens lees ik deze positieve gedachten herhaaldelijk. Ik geloof niet dat het enorme effecten heeft, maar wat het voor mij doet is dat ik mezelf ga afvragen ‘waarom is het eigenlijk niet waar?’. De positieve gedachten zijn niet waar, maar die negatieve gedachten zijn ook niet per se waar. Op deze manier kan ik me goed distantiëren van gedachten waar ik niets aan heb op dat moment.

Heb je een voorbeeld van zo’n affirmatie?
“Als je het in het algemeen doet, kun je bijvoorbeeld denken dat je niet goed genoeg bent of doet. Dat zijn gedachten waar je last van kan hebben en waar je dan door een affirmatie het tegenovergestelde kan opschrijven. Dus dat je wel genoeg bent en doet.”

Als je kijkt naar het begin van je zoektocht naar zelfontwikkeling en jezelf nu, zie je dan grote verschillen?
“Ik was toen totaal niet bekend met het concept ‘van jezelf houden’. Ik wist niet dat je dat gewoon kon doen zonder voorwaarden.”

Zijn we daar als Nederlanders niet te nuchter voor?

“Ja, misschien wel. Zelfliefde is naar mijn idee ook een onderdeel van de Bijbel, namelijk dat je van je naasten moet houden als van jezelf. Ik vind dat iets heel moois hebben en ik zie ook dat veel mensen zich bezighouden met zelfontwikkeling en andere filosofieën.”

Wanneer is jouw leven voor jouw gevoel volledig zinvol?
“Dan zou ik meer willen doen voor mensen die minder kansen hebben. Ik heb heel veel geluk met waar ik ben opgegroeid en de kansen die ikzelf heb gehad. Daar zou ik wat van willen geven aan mensen die het minder goed hebben. Op dit moment probeer ik uit te vinden op welke manier ik dat het beste kan gaan doen. Ik ben op dit moment gelukkig, maar ik wil ook iets goeds doen. We zijn ons tegenwoordig heel bewust van klimaatproblemen en ongelijkheid en eigenlijke de negatieve impact van de mens op deze aarde, dus het zou mooi zijn als ik straks de planeet verlaat dat ik dan een positief effect gehad op de aarde. Ik denk dat ik ga beginnen met vrijwilligerswerk, maar ik wil het op een gegeven moment wel integreren in mijn werk.”

Heb je verder nog wensen of dromen waarvan je hoopt dat ze gebeuren?
“Mijn droom is dat ik elke dag thuiskom van mijn werk met een zinvol gevoel. Daarnaast hoop ik het idee te hebben dat ik groei en ontwikkel in de richting die me een positieve impact op grote schaal kan geven.

Wat inspireert jou in het leven?

“Toch wel de mensen om mij heen en hoe zij dingen doen, zoals familie en vrienden. Daarnaast haal ik inspiratie uit oude steden. Ik kan uren rondlopen en kijken naar oude gevels en ornamenten op oude gebouwen. In Rotterdam kan ik nog steeds eindeloos rondlopen en met plezier rondkijken. Met name het Liskwartier, met prachtige singels en lanen. Ik hoef gelukkig niet zover te zoeken voor mijn inspiratie.”

 

In de serie ‘Rijker leven met ..’ komt iedere keer een young professional aan het woord. We spreken over zingeving, inspiratie en dromen.