Waar verlang jij naar in je werk?

Harry van de Pol

In onze zoektocht naar een zinvol leven staan de columns dit jaar in het teken van de bestseller 'De Tweede Berg' van David Brooks. Hierin pleit hij voor een betekenisvol leven gericht op de ander. Brooks schrijft dat het belangrijkste deel van ons bewustzijn het verlangende hart is. In zijn column stelt trainer Harry van de Pol ons de vraag waar wij naar verlangen in ons werkleven.

Quote van trainer Wibe Veenbaas: "Ver-langen is een ver reiken van binnen. Het gaat niet zozeer over ‘vooruit’, ergens naartoe werken, maar over ‘achteruit’. Want we verlangen alleen naar wat we kennen. Ook al is het omdat we het zo gemist hebben. Er is geen verlangen zonder missen." Wat mis jij in je werk? Ik ben zo benieuwd naar jouw verlangen. Wat wil je nu zo graag?

Funnel

Na heel veel jaar is onze website aan vernieuwing toe. Dus zitten we bij een communicatiebureau. Niet voor de eerste keer. Ik leer daar veel nieuwe woorden. Vooral Engelse. Dit keer was dat het woordje ‘funnel’. We willen mensen op de homepage van onze website - die eigenlijk een soort huiskamer is, heb ik me laten vertellen - iets te kiezen geven. Zodat we hen een koker in helpen. Dat voorkomt dat ze gaan zwemmen in de overdosis info die nu op de website staat. Gaan we bezoekers van de website vragen om aan te geven wat hun rol, hun leeftijd of hun probleem is? Uitkomst: we gaan professionals die onze website bezoeken, vragen om aan te geven waar ze naar verlangen. Dat is in ieder geval voorlopig het idee. Dus heb ik gisteravond samen met mijn vrouw maar eens een ‘verlanglijstje van werkende mensen’ gemaakt. Waar verlangen wij op het werk, behalve het triviale (weekend, vakantie, pensioen, loonsverhoging etc.), naar?

"Ik verlang naar een cultuur van contact. Zij heeft impact in zichzelf en is woest aantrekkelijk voor haar omgeving omdat ze een relationele context geeft waarin mensen floreren."

Luisteren naar verlangen

Alweer een paar jaar geleden. Ik zit in de trein en schrijf op waar ik naar verlang. ‘Waar ik naar verlang, is een cultuur van contact.’ Dat is een (werk)omgeving waarin mensen elkaar uitnodigen, uitdagen en verleiden om de schoonheid (sorry voor het woord) in de ander te zien - en waar mensen dus graag zoeken naar hoe ze die ander kunnen dienen (en van die ander kunnen leren). Die cultuur heeft impact in zichzelf en is woest aantrekkelijk voor haar omgeving omdat ze een relationele context geeft waarin mensen floreren (een tuin zeg maar). Het is een cultuur die aansluit bij diepgevoelde menselijke behoeften aan recht, spiritualiteit, relaties en schoonheid. Een cultuur van contact wil ook een counterculture zijn waarin mensen niet ‘verdingelijkt’ raken en waar presteren en het meten daarvan niet het allerbelangrijkste is, maar een logisch gevolg is van de uitnodigende manier waarop mensen met elkaar omgaan.

Gemis

Waar verlang jij naar in je werk? Wat mis je? Je kunt het zelfs ontdekken in je soms geïrriteerde reacties op klanten en/of collega’s. Niet zelden zijn dat gefrustreerde uitingen van op zich positieve verlangens. Als iemand goed luistert, lukt het hem of haar om de (verborgen) verlangens in je verhaal te verwoorden. Dan voel jij je echt begrepen en gesteund. Dan ontstaat er weer hoop en iets om met kracht voor te gaan. Je ontdekt waar het jou eigenlijk - of vooral - om te doen is. Je wist het wel, maar je was het (even) kwijt.

 

Bovenstaand verhaal verscheen eerder op de site vanbinnenuit.nl en is met toestemming van Harry overgenomen.

 

Over de auteur

Harry van de Pol (1972) is inspirator, trainer en coach. Hij werkt bij ‘vanbinnenuit’ aan het vergroten van het luisterend vermogen van mensen en organisaties. Ook is hij mede-initiator van 'Play Learning Community. Voor alle jong professionals die verlangen naar een betekenisvol en authentiek leven'. Daarnaast schreef hij verschillende boeken waaronder het als ‘Managementboek van het jaar-genomineerde’ boek ‘Harthorend, luisteren voor professionals’.